Al in 1922 is er baksteenactiviteit in Ploegsteert. Rémi De Bruyn ziet potentieel, en koopt een aantal aandelen. Al snel komt het bedrijf volledig in handen van de familie De Bruyn, die er, door de jaren en generaties heen, een sterke en stabiele groep van maakt.

Van de “Briqueterie du Progrès” tot Ploegsteert Groep, lees hier ons verhaal!

1922

Eerste baksteenactiviteit te Ploegsteert.

 

1927

Rémi De Bruyn neemt een boerderij annex steenbakkerij over en noemt zijn kleine plattelandsonderneming 'Briqueteries du Progrès'.

 

1932-1933

Productie van gevelstenen in kleine formaten. Via de spoorweg, waarvan 1 spoor is voorbehouden aan de steenbakkerijen, worden de bakstenen over het ganse land geleverd.

 

1941

De steenbakkerijen krijgen de naam Briqueteries Mécaniques de Ploegsteert.

 

9 september 1943

Engelse vliegtuigen gooien hun bommenlast per vergissing af boven het station van Le Touquet en de site van de Steenbakkerijen. 18 burgers sneuvelen, waaronder verschillende werknemers die verrast werden tijdens het werk.
De steenbakkerijen zullen gedurende WO II trouwens nooit volledig ophouden met produceren, maar het wordt wel seizoensarbeid.

 

Eind jaren '40

Na de Duitse bezetting evolueert de productie vrij snel van "ordinaire boerensteen" naar de volumineuzere "tralieblok". Die blok verhoogt het rendement van de metser en heeft bovendien een hogere drukweerstand en betere isolatiewaarden.

 

Begin jaren '50

Aankoop van een licentie op een revolutionair Zwitsers product, gebaseerd op de techniek van de voorspanning. Onze Staltonvloeren zien het licht. Dit betekent meteen ook de opstart van het studiebureau.

In die periode worden ook de eerste tralieblokken gemaakt, met de hen zo kenmerkende ruitvormige perforaties. De grondslag is gelegd voor de iconische Thermoblok.

 

Januari 1964

Na het plotse overlijden van Rémi De Bruyn neemt zijn zoon Joseph het roer over. Een periode van verdere industrialisering breekt aan met de bouw van grotere, geautomatiseerde fabriekshallen.

 

1976

De Steenbakkerijen beslissen om de ontgonnen terreinen te beheren als moerasgebied. De vzw ‘Réserve naturelle et ornithologique de Ploegsteert’ ziet het licht.. Op vandaag beslaat het natuurreservaat zo'n 100 ha en biedt het onderdak aan 220 verschillende vogelsoorten. Door de aanleg van verschillende biotopen creëren we een zo groot mogelijke biodiversiteit Hier ligt ook de basis van de duurzaamheidsfilosofie van het bedrijf.

 

Begin jaren '80

Crisisjaren in de bouwsector. 2 productie-eenheden worden stilgelegd, en de productie op de andere eenheden draait op een laag pitje. Diversificatie wordt gezocht én gevonden: een deel van het personeel schoolt zich om tot mecanicien of elektricien, en de bestaande onderhoudsafdeling breidt uit waardoor nu ook voor derden kan gewerkt worden.

Philip De Bruyn, zoon van Joseph, komt aan het hoofd van deze nieuwe afdeling. Onder zijn impuls wordt de afdeling 'machinebouw' in 1986 zelfstandig. De firma Ceratec is een feit.

 

1991

Door de steeds verdergaande diversificatie van de activiteiten van Ceratec én door de opkomst van de elektronica en informatica wint de divisie 'electrotechnics' aan belang. In 1991 leidt dit tot het ontstaan van Ceratec electrotechnics.

 

1998

De productie-eenheid in Barry is operationeel. Start productie strengpersgevelstenen.

 

2001

Staltonpanelen, het prefab-broertje van de Staltonvloeren, komt op de markt.

 

2012

Ploegsteert ontwikkelt de Lambdabloc, een geïsoleerde kimsteen om bouwknopen op te lossen, zonder dat de stabiliteit in het gedrang komt.

 

2013

Ploegsteert investeert in een volautomatische fabriek voor de bouw van geprefabriceerde keramische metselmuren.

 

2016

Ploegsteert zet de Staltolight op de markt. De lichtste draagvloer die er is. 

 

2019

Overname van een productie-eenheid voor holle-betonwanden te Zonnebeke. De Keramische prefab wanden en de productie van Holle-Wanden worden gezamelijk in de markt gezet onder de naam Prefaxis.

 

2020

Overname van een productie-eenheid voor gewapende welfsels te Anzegem. Douterloigne wordt het merk dat zowel de gewapende, voorgespannen-welfsels als predallen verkoopt.

Anno 2020 omvat de Ploegsteert Groep 3 bedrijven: de Steenbakkerijen van Ploegsteert, Prefaxis en Douterloigne beton. Elk van hen functioneert als een zelfstandige entiteit met eigen aanspreekpunten en specifieke productkennis.

De familiale groep stelt 261 mensen te werk op 4 productiesites in België. Onze producten worden hoofdzakelijk verdeeld op de Belgische, Franse, Nederlandse markt en in het Verenigd Koninkrijk.

Advies op maat?

Onze medewerkers dragen graag hun steentje bij door u persoonlijk bij te staan

Contact